Využili ste už našu akciu na gumáky? Pri kúpe jarných topánok alebo prši či termo súpravy máte s kódom "gumakyzapolovicu" gumáky značky Mikk-line za polovicu. Teda už od 15 EUR! A to sa opla :)

Kategórie
 
 
 
 
 

Povieme vám, ako to funguje v lesnej škôlke

Kamoši, vieme, že vybrať správnu škôlku pre svoje dietko nie je vôbec easy. Povieme vám, ako to funguje v lesnej škôlke, čo od nej očakávať a prečo sme tam skončili my. Je pravda, že dieťa z lesnej škôlky ani netuší, ako sa drží ceruzka? Téma je práve teraz vysoko aktuálna, tak poďme na to!

Povieme vám, ako to funguje v lesnej škôlke

Čo je to za novodobý výmysel?

Ono sa môže zdať, že lesná škôlka je výmysel mestských hipsterov, ktorí nevedia, čo od dobroty. Možno vás prekvapí, že nejde o žiadnu novinku. Lesné škôlky začali vznikať približne v päťdesiatych rokoch minulého storočia v Dánsku. Tam vznikli tak trochu náhodou. Chceli len vyriešiť nedostatok miest v škôlkach. A hľa! Tento nápad sa tak ujal, že najskôr sa rozšíril po celej škandinávii, neskôr do celého sveta. Najstaršia škôlka tohto typu na Slovensku má dvadsať rokov. 

Ako to v lesnej škôlke funguje? 

Základná myšlienka je, že deti sú vonku takmer celý deň a za každého počasia. Nie, toto nie je slogan nášho obchodíku, normálne to tak tie škôlky majú! Deti behajú v lese, v prírode, tu jedia, hrajú sa, objavujú zákonitosti fungovania matky zeme. Zmenu ročných období zažívajú všetkými zmyslami. Vedia kedy kvitnú snežienky, púpavy, kedy má dub žalude. Veveričku alebo jaštericu nepoznajú len z knihy, vedia, čo je žula a aj to, že brečtan je jedovatý.

deti v lesnej skolke

Romantika, že? Ak ste si práve predstavili svoju malú Aničku, ako mrzne premočená niekde v lese, ostaňte v kľude. Taká lesná škôlka alebo klub má svoje zázemie. To  môže byť rôzne - rodinný domček, lesná chalúpka, mobilný dom, maringotka, jurta. Deti sa majú kde schovať, oddýchnuť si. Čas, ktorý deti trávia dnu je však rôzny, podľa zvykov v škôlke, počasia a povahy detí.

deti v lesnej skolke

Obyčajne je kolektív zmiešaný. Dietky sa nedelia do tried podľa veku. Dnes už vieme, že práve takéto vzdelávanie má kopu benefitov. Mladšie sa učia od starších mnohé zručnosti, u starších sa rozvíja empatia a láskavosť. Množstvo učiteľov, často nazývaných aj sprievodcov, je vyšší ako v klasickej škôlke. 

deti v lesnej skolke

Ako je to teda s tým používaním ceruzky? 

Možno sa môže zdať, že drobci sú len tak podaromnici vypustení lese. Ako sa môžu naučiť napríklad kresliť? Nuž verte alebo neverte, lesné kluby myslia aj na grafomotorický vývoj. Dietky veľa tvoria, lepia, strihajú. Rozvíjajú lásku k hudbe, divadlu. 

 

Keďže naozaj nejde o žiadnu novinku, dnes už vieme, že dietky z lesných klubov v porovnaní s ich rovesníkmi z klasických škôlok majú lepšiu orientáciu v priestore, vedia efektívnejšie komunikovať, pracovať v skupine. Samozrejme o znalosti prírody a enviro témach nemôže byť pochýb. Veľmi často sú sprievodcovia zástancami láskavého a rešpektujúceho prístupu k dietkam. Asi netreba viac písať! :) 

deti v lesnej skolke

Štát lesné kluby a škôlky neuznáva

Je samozrejmé, že takýto druh predškolského vzdelávania nie je pre každého rodiča. Viete, kamoši, ja si myslím, že rozhodne je pre každé dieťa. Treba však povedať, že nie sú podporované štátom. Na rozdiel od väčšiny našich susedov na Slovensku, nie sú oficiálnou súčasťou vzdelávania. Preto ide vlastne o kluby s dobrovoľným členstvom rodičov. Áno, majú pokrytú aj povinnú školskú dochádzku, ktorá sa začína rok pred nástupom na základnú školu.

Prečo sú tam naše deti?

Áno, obe dietky Krokovcov chodia do lesného klubu. A áno, aj naša Marína do takého chodí. Nechcem hovoriť za Olu a Andreja, no my doma sme šťastní, že Maru navštevuje jedno parádne prírodné miesto. U nás to nebola prvá voľba. Naša lesná víla nastúpila do klasickej štátnej škôlky. Po troch mesiacoch sme zistili, že to nie je pre našu rodinu. A dobre nám tak! Vieme to porovnať. A viete, čo je najviac? Škôlkárske sople ku nám na návštevu chodia, ale v oveľa dlhších intervaloch!

 

Jéj, kamoši, nech už vaše dietky chodia do akejkoľvek škôlky, u nás nájdete oblečko a obutie do každého počasia. No a pidi ľudia z lesa sa u nás odejú na každý škôlkarsky deň. :)

 

Pre kroki.sk a najmä pre vás napísala Martina Autnerová!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia